Lägenhet - Mer detaljer om olika typer av Lägenheter

Mörkläggning i sovrummet

Rullgardiner i sovrum

Människor sover klart bäst i mörker och eftersom vi i Sverige har mycket ljusa sommarnätter bör sovrummet kunna mörkläggas. Väldigt bra sätt får ett mörkt rum är att använda en mörkläggningsgardin som har baksida belagd av ett tätt skikt av aluminium.

Rullgardiner

Rullgardiner är lätta att sätta upp och kan vara helt ljustäta vilket är bra i sovrummet. Dessutom kan rullgardinen ha dekorativa mönster som passar sovrummets övriga karaktär.

Persienner

Persienner i sovrum

Många sovrum men även andra rum har persienner som sitter på insidan av fönstren och i sällsynta fall finns invändiga persienner om sitter mellan det inre och yttre fönstret. Detta gör att persiennen stänger ute mer ljus och att den inte blir dammig lika lätt. Dock är dessa fönster betydligt sämre isolerade än t.ex. 3-glasfönster.Markiser

Markiser i sovrum

En markis sitter på utsidan av huset och stänger inte ute ljuset lika bra och fungerar inte perfekt för mörkläggning även om det blir mörkare. Markisen har fördelen att den hindra direkt solljus mot glasrutan vilken innebär att sovrummets temperatur hålls ner och det blir lättare att sova i sovrummet.

Mest nytta gör en markis för sovrummet om ni har morgonsol som tittar in genom fönstret vilket försenar när sovrummet blir varmt med minst 3 timmar.

Fönsterfilm & Solfim

Ett annat sätt att minska mängden solenergi att komma in i sovrummet är att sätta en solfilm eller fönsterfilm på fönstrets glasruta. Solfilmen kan både minska värmeinstrålningen i rummet men också dämpa mängden ljus vilket hjälper till att sova längre på morgonen.